Thursday, October 14, 2010

Η Αντεπίθεση των Τοπικών Αγορών

Μεγάλη είναι η ευθύνη των Δήμων για την υπερδιόγκωση των εμπορικών κέντρων τύπου Mall σε βάρος των Τοπικών Αγορών.
Η ανεξέλεγκτη επικράτηση των Εμπορικών Κέντρων και η απαξίωση των καταστημάτων στις γειτονιές δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων από την πλευρά της Πολιτείας.
Περισσότερες από 1.000 πόλεις σε όλο των κόσμο "πήραν την τύχη στα χέρια τους". Συνέταξαν συμβάσεις συνεργασίας του Δήμου με τους ιδιώτες επαγγελματίες των περιοχών τους, με σκοπό την από κοινού βελτίωση των τοπικών αγορών, γνωστών ως BID (Business Improvement Distinct).
Δήμος και επαγγελματίες, δεν αρκέστηκαν σε αποσπασματικές φιέστες ούτε σε απλή καταγραφή επιθυμιών. Μελέτησαν τα πλεονεκτήματα των περιοχών τους, όπως και τις αδυναμίες τους στον ανταγωνισμό τους με τα πολυκαταστήματα, και δεσμεύτηκαν να περιφρουρήσουν και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά των κοινοτήτων τους.
Οι συμφωνίες ΒΙD αφορούν τόσο την συντήρηση, βελτίωση του περιβάλλοντος και της εμφάνισης των κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρομίων, πάρκων κλπ) όσο και την δημόσια ασφάλεια, βελτίωση κίνησης των πεζών, την διαμόρφωση θεματικών αγορών, την ποσόστωση των χρήσεων, όσο και την διαφήμιση της περιοχής . Οι περιοχές του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την αδράνειά μας και είναι καιρός αυτό να αλλάξει.
Επίσης πρέπει να μελετηθούν εκ νέου οι χρήσεις γης (αμιγούς - γενικής κατοικίας) στους οικισμούς του Πανοράματος με σκοπό τόσο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών όσο και την αναθέρμανση, ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων γενικότερα.

No comments: